shopSposoby dostaw homeMiejsca odbioru

O NAS

Manufaktura...

Naturalne i ekologiczne produkty z naszego gospodarstwa – z takim hasłem po stolicy Dolnego Śląska krążą nasze samochody.

Zaczęło się od marzenia jednego człowieka o stworzeniu restauracji bazującej na dobrych, ekologicznych produktach oraz chęci znalezienia dobrych produktów spożywczych dla swojej rodziny i bliskich. W drodze poszukiwań dobrego jedzenia i produktów wytwarzanych z naturalnych i ekologicznych produktów (bez pestycydów i innych niezdrowych rzeczy) napotkano wiele trudności, związanych z czasem potrzebnym na poszukiwania odpowiedniego dostawcy oraz całą logistyką związaną z dostarczeniem różnych produktów z różnych miejsc do Wrocławia. Przerodziło się to w dalsze działania, które poskutkowały powstaniem marki Manufaktura Dobra, w której produkujemy i przetwarzamy ekologiczne i naturalne produkty, gdzie mamy kontrole nad całym procesem powstawania produktu: od zasiewu pól, na których rośnie pasza dla naszych zwierząt, do momentu przekazania w Wasze ręce naszych produktów.

esteśmy na rynku od 2018 roku. Zaczęliśmy od młyna, a obecnie mamy farmę mlecznych krów prowadzoną ekologicznymi metodami produkcji, farmę ekologicznych niosek, restaurację/bistro, piekarnię, serowarnię oraz sklepik z naszymi produktami. Nasze produkty można również nabyć w kilkudziesięciu sklepach na terenie Wrocławia.

Trochę historii...

2018

  • Marzec – stajemy się właścicielami zabytkowego Młyna w miejscowości Dobra koło Oleśnicy (25 km od Wrocławia)
  • Kwiecień – ruszamy z remontem młyna
  • Maj, czerwiec – trwają poszukiwania i selekcja krów do naszego Gospodarstwa
  • Lipiec – stajemy się właścicielami Gospodarstwa w Mikoszowie
  • Lipiec – wykonujemy próbny przemiał zboża oraz pierwsze mielenie
  • Sierpień – otrzymujemy certyfikat EKO  na przetwórstwo zbożowe, pierwsza partia mąki orkiszowej trafia do Klientów
  • Sierpień – pierwsze wysokocielne jałówki rasy Simental przyjeżdżają z Bawarii do Mikoszowa
  • Wrzesień – rozpoczynamy ekologiczny chów kur niosek Zielononóżek
  • Listopad – wycielenie pierwszej jałóweczki, dostała na imię Mikosia, bo urodziła się w Mikoszowie.
  • Grudzień – startujemy ze sprzedażą mleka

2019

  • Luty – powiększamy nasze stado krów, tym razem wysokocielne Simentalki z ekologicznym certyfikatem przyjeżdżają do nas z Austrii
  • Luty – ruszamy z zajęciami edukacyjnymi w przedszkolach
  • Marzec – uruchamiamy próbną produkcję w naszej Serowarni we Wrocławiu
  • Kwiecień-lipiec – pozyskujemy więcej pól niezbędnych dla produkcji ekologicznych pasz dla naszych zwierząt
  • Czerwiec – przyjeżdżają pierwsze młode kózki rasy anglonubijska
  • Październik – otwieramy naszą restaurację Przefarma, bazujemy na produktach z naszych Gospodarstw

2020

  • Styczeń – poszerzamy ofertę naszej serowarni
  • Marzec – uruchamiamy nasz sklepik przy restauracji Przefarma
  • Kwiecień – w miasto ruszają nasze mobilne punkty sprzedaży, dostosowane do obostrzeń pandemicznych
  • Maj – ruszyły prace adaptacyjne budynków inwentarskich
  • Maj – uzyskaliśmy pozwolenia na budowę kilku budynków w Mikoszowie (w tym nowej serowarni)
  • Maj – zakupiliśmy stado kóz mlecznych 190szt + 3 kozły
  • Maj – uruchomiliśmy sklep internetowy
  • Maj – na gospodarstwie pojawia się nowe stado kur niosek
  • Wrzesień – pierwsze wyroby z koziego mleka od naszych kóz, można nabyć w naszych sklepach oraz sklepach partnerskich

A w planach...

  • rozpoczęcie budowy nowej większej mleczarni
  • rozpoczęcie budowy pierwszej, profesjonalnej wytwórni pasz ekologicznych w Polsce
  • uruchomienie warzywniaka
  • uruchomienie ekologicznego zakładu przetwórstwa mięsnego