shopSposoby dostaw homeMiejsca odbioru

Mleczarnia

Mleczarnia

Mleko, które używamy do produkcji naszych wyrobów pochodzi tylko i wyłącznie
z naszego gospodarstwa, na którym utrzymujemy krowy wyjątkowej rasy Simental. Rasa ta wywodzi się ze Szwajcarii. Simentale charakteryzują się biało mahoniowym umaszczeniem, spokojnym zachowaniem
i długowiecznością. Choć dają mniej mleka niż inne rasy, jest ono bardzo cenione szczególnie
w serowarstwie, ze względu na wysoką zawartość kazeiny oraz tłuszczu.

Tylko z najwyższej jakości mleka, pochodzącego od krów żywionych mieszankami traw
i ziół można wyprodukować wyroby o wyjątkowych walorach smakowych
i zdrowotnych.

Od września 2020-go roku, wprowadzimy do naszej oferty kozie produkty mleczne. Jesteśmy konsekwentni w naszym działaniu, by to zrealizować zakupiliśmy stado 190 kóz mlecznych.

Obecnie Mleczarnia mieści się w sercu stolicy Dolnego Śląska, przy ulicy Plac Grunwaldzki. Mleko z Mikoszowa do Wrocławia dowożone jest specjalnie skonstruowanym mlekowozem, który zapewnia utrzymanie ciągu chłodniczego podczas transportu. Żeby zwiększyć moce produkcyjne uzyskaliśmy pozwolenie na budowę nowej mleczarni. Do końca 2021 roku zamierzamy przenieść produkcję do Mikoszowa). Mleczarnia będzie korzystać z zainstalowanych na dachach paneli fotowoltaicznych o mocy 50kW. Taka ilość energii pozwoli nam realizować plan bezemisyjnej produkcji.

Nasza idea

Produkcję w naszej serowarni możemy opisać najważniejszymi dla nas priorytetami: naturalne
i ekologiczne składniki, brak konserwantów, sprawdzone receptury, czego wynikiem jest coś co dla nas jest najważniejsze smak. Wszystkie procesy w naszej mleczarni przebiegają w rzemieślniczych warunkach, a korzystamy tylko z naturalnych składników. Fermentacja i kwaszenie to działanie bakterii
i podpuszczki, a nie przemysłowe procesy wspomagane chemią.

Opakowania

Wybór opakowań był dla nas jednoznaczny. Niestety nie możemy powiedzieć, że najprostszy. Od początku nie braliśmy pod uwagę opakowań z tworzyw sztucznych. Zdecydowaliśmy się na wykorzystanie opakowań szklanych na wszystkie płynne i półpłynne produkty oraz pergamin na nasze sery. Poszukiwania szklanych butelek i słoiczków, niektórym z nas będzie się śnić jeszcze długo. To bardzo trudny temat.

Dążymy to tego, aby jak największa ilość naszych opakowań, była opakowaniami zwrotnymi. Obecnie przyjmujemy zwrotnie/na wymianę butelki po mleku.

Mleko, najważniejszy składnik

Mleko które mamy w ofercie pochodzi tylko od naszych krów z gospodarstwa znajdującego się
w Mikoszowie nieopodal Strzelina. Nasze zwierzęta są „receptą” na unikalność mleka.

Dlaczego te, a nie inne krowy?

Nasze krowy są czystą rasą Simentalską, jest to rasa nieczęsto spotykana w produkcji mlecznej ponieważ daje zdecydowanie mniej mleka(15-20l na dzień) niż bardzo powszechna rasa Holsztyńsko-fryzyjska(30-35l mleka na dzień). Ale dzięki właśnie takiej rasie nasze mleko jest bogatsze między innymi w tłuszcz i białko co nadaje mu pełny, śmietankowy smak, a dodatkowo sprawia że to mleko jest idealnym surowcem w kuchni i w produkcji serowarskiej. Dodatkowo jest to rasa pierwotna co oznacza, że jest odporniejsza na choroby, równe warunki atmosferyczne, jest też długowieczna.

Dlatego też w naszym gospodarstwie bardzo rzadko zachodzi potrzeba używania antybiotyków w leczeniu zwierząt. Jest to ostateczność na którą decydujemy się tylko w przypadku ochrony życia naszych podopiecznych. Taka krówka na czas choroby i „dochodzenia do siebie” jest odizolowana, a jej mleko utylizowane, co daje gwarancję, że nasze mleko jest wolne od antybiotyków.

Zawartość tłuszczu w naszym mleku jest wynikiem odżywiania naszych zwierząt i waha się od 3,4% do 4,5%. Nie odwirowujemy, żadnej części tłuszczu z mleka.

Stado jest oczywiście pod kontrolą weterynaryjną, jak również pod oceną Polskiego Związku Hodowców Bydła Mlecznego. Zwierzęta są żywione z użyciem tylko naszej trawy, siana oraz ekologicznych zbóż. Dla bardziej zaawansowanych, ważna informacja – nasze krowy nie dostają do jedzenia kiszonki z kukurydzy, podanie której znacznie obniża walory smakowe mleka.

Poniżej parametry mleka z ostatniego roku, podaję wyniki, które dostajemy od PZHBM

tłuszcz 3,75-4,15%

białko 3,38-3,74%

kazeina 2,60-2,72 %

liczba komórek somatycznych 39-50 tys/ml

mocznik 180-210 mg/

Niepasteryzowane

Nasze mleko niepasteryzowane nie jest poddawane żadnym procesom termicznym, dzięki czemu zachowuje ono pełnię wartości odżywczych. Nie jest ono również odtłuszczane, co zwiększa wchłanialność witamin A, D, E i K, które z kolei odpowiedzialne są za przyswajanie wapnia. Krowy hodowane są w ekologiczny sposób, na wolnym wybiegu, a karmione tylko sianem, bez dodatków antybiotyków czy sztucznych pasz. Dzięki temu mamy pewność, że mleko jest w pełni naturalne i wolne od chemicznych zanieczyszczeń.

Pasteryzowane

Mleko pasteryzowane poddawane jest procesowi pasteryzacji, kiedy na krótki czas podgrzewane jest do wysokiej temperatury, a następnie szybko schładzane, co powoduje śmierć drobnoustrojów. Dzięki temu mleko pozostaje świeże przez dłuższy czas, posiada ono jednak ok. 10% mniej witamin. Nie jest ono odtłuszczane, co zwiększa wchłanialność witamin A, D, E i K, które z kolei odpowiedzialne są za przyswajanie wapnia. Krowy hodowane są w ekologiczny sposób, na wolnym wybiegu, a karmione tylko sianem, bez dodatków antybiotyków czy sztucznych pasz. Dzięki temu mamy pewność, że mleko jest
w pełni naturalne i wolne od chemicznych zanieczyszczeń.