shopSposoby dostaw homeMiejsca odbioru

Nasze gospodarstwo


Gospodarstwo Rolne Mikoszów

Baza gospodarstwa znajduje się 45 km od Wrocławia, 2 km od Strzelina. Na bazie znajduje się 6 dużych obór, cielętnik, hala udojowa, kurniki, koziarnia, budynki gospodarcze oraz budynek mieszkalno-biurowy.

Poza tym miejscem posiadamy ponad 330 hektarów łąk i pastwisk, na których zasialiśmy specjalnie dobrane mieszanki traw i ziół. Dzięki temu możemy wyżywić nasze zwierzęta. Dodatkowo mamy pola obsiane zbożami, które przeznaczamy na pasze.

Na gospodarstwie prowadzimy małą wytwórnię pasz. Pasze wytwarzamy tylko z przebadanych zbóż ekologicznych. Jak my to robimy? – Zboża do produkcji pasz treściwych kupujemy od rolników, którzy posiadają certyfikaty ekologiczne. Żeby być pewnym, że w dostawach nie pojawiają się zboża konwencjonalne, pobieramy próby przed każdym zakupem i wysyłamy do badania w akredytowanym laboratorium. Dopiero po otrzymaniu pozytywnego wyniku badań uruchamiamy produkcję.

Nie karmimy naszych zwierząt kiszonką z kukurydzy – pozostawia niepożądany posmak w mleku, szczególnie wyczuwalny w twarogu i serach dojrzewających, których jesteśmy producentem. W myśl zasady – Nie ma dobrego sera bez dobrego mleka

Nasze zwierzęta

Pod koniec sierpnia 2018 roku przyjechało do nas pierwsze stado 25 zacielonych jałówek
i rozpoczęliśmy chów bydła mlecznego rasy Simental. Niedługo potem do naszego gospodarstwa dotarło pierwsze stado kur niosek.

W listopadzie doczekaliśmy się pierwszego wycielenia, które było wielkim, wzruszającym wydarzeniem dla wszystkich pracujących w Manufakturze osób. Pierwsza jałóweczka dostał imię Mikosia. Nie prowadzimy sprzedaży bydła, a wszystkie nowonarodzone sztuki przeznaczane są na powiększenie stada. Zwierzęta utrzymywane są w systemie bezuwięziowym, na płytkiej ściółce z dostępem do wybiegów na świeżym powietrzu.

Na dzień dzisiejszy mamy około 100 dojnych krówek mlecznych oraz ok 250 sztuk młodzieży (jałóweczki, buhajki i cielęta). Nasze cielęta piją mleko swoich mamek, nie stosujemy żadnych karm mlekozastępczych.

Stado niosek liczy około 2000 kur, a kózek mamy mniej-więcej 200 sztuk. Obecnie mamy wykoty, więc ilość kózek rośnie codziennie. Koźlęta są utrzymywane razem ze swoimi mamkami.

Wszystkie nasze zwierzęta są pod kontrolą jednostki certyfikującej rolnictwo Ekologiczne.

Nasze zwierzęta mają bardzo dobre warunki utrzymania, są w oborach bezuwięziowych, co oznacza,
że wolno się poruszają cały czas i mają dostęp do wybiegów zawsze gdy chcą. W oborach maja ekologiczne pasze i automatyczne poidła. W oborach jest płytka ściółka, która jest wymieniana co drugi dzień, co oznacza, że nasze krówki są czyste.

Nioski są w kurnikach z dostępem do wybiegów, w każdej chwili mogą korzystać z wybiegu, chyba że Powiatowy Inspektor Weterynarii nakaże nam je przymknąć podczas migracji ptaków w celu uchronienia niosek od ptasiej grypy. W kurnikach mają system wentylacji, automatyczny podajnik ekologicznych pasz, automatyczne poidła (wszystkie urządzenie uzupełniają się w paszę czy wodę automatycznie) Pastwiska są dostępne od maja do października (lub gdy są dobre warunki). Wybiegi cały rok.

Rasa Simental

Nasze mleko pochodzi od krów rasy Simental, która pochodzi ze Szwajcarii. Nazwę rasa przyjęła od alpejskiej doliny Simental wzdłuż rzeki Simme. Do Polski krowy te przybyły na przełomie XVIII i XIX w. Początkowo rasa ta była wykorzystywana jako rasa typowo mleczna, często też, z powodu swojej siły
i masy używana jako siła pociągowa. Simentale charakteryzują się biało mahoniowym umaszczeniem, spokojnym zachowaniem i długowiecznością. Krowy rasy Simental, choć często nazywane rasą mięsną to tak naprawdę reprezentują rasę mięsno-mleczną. Choć dają nieco mniej mleka niż inne rasy, jest ono cenione szczególnie w serowarstwie ze względu na wysoką zawartość kazeiny oraz wysoką jakość.

Wybór tej rasy nie był przypadkowy, ponieważ w ekologicznym chowie zwierząt począwszy od wyboru rasy należy preferować te odporne na choroby, odznaczające się wysoką zdrowotnością kończyn
i wymienia, długowieczne, o łagodnym temperamencie oraz zapewniające  zrównoważoną  produkcję  mleka  i  dobre  wykorzystanie  paszy, a właśnie taka jest krówka rasy Simental.


Manufaktura Dobra

to lokalne gospodarstwo znajdujące się w miejscowości Mikoszów pod Strzelinem oraz Młyn w miejscowości Dobra pod Oleśnicą. Gospodarstwo Rolne Mikoszów położone jest na Równinie Wrocławskiej na terenie Dolnego Śląska w okolicach Strzelina. Prawie ośmiohektarowe Gospodarstwo przejęliśmy w lipcu 2018 roku i rozpoczęliśmy produkcję zwierzęcą – chów bydła mlecznego rasy Simental oraz hodowlę kur niosek – Zielononóżek.

Stado

Część hodowli zwierzęcej stanowi chów Zielononóżek. Stado kur o wdzięcznej nazwie na daną chwilę liczy 1360 sztuk. W niedalekiej przyszłości w kurnikach zamieszkają kolejne nioski różnych ras. Mamy nadzieję, że uda nam się zwiększyć hodowlę do prawie 13 000.

Kura zielononóżka

Nasze jajka pochodzą z certyfikowanego gospodarstwa ekologicznego w Mikoszowie, a pożywienie dla kur przygotowujemy samodzielnie, dzięki czemu mamy pewność, że są żywione najlepszymi, naturalnymi paszami z naszego ekologicznego młyna.

Jajka kury zielononóżki są produktem premium wśród jaj. Są bardzo dobrym źródłem aminokwasów, minerałów, witamin (B12, D, E, A) oraz kwasów tłuszczowych. Ich cechą charakterystyczną jest zdecydowania niższa zawartość cholesterolu w porównaniu z jajami innych ras. Jest to bardzo ważne dla wszystkich, którzy z powodów zdrowotnych często rezygnują z jaj w swojej diecie.

Ekologia

Niebawem całe gospodarstwo będzie funkcjonowało w systemie ekologicznym, do czego zawzięcie dążymy. Kompletujemy urządzenia, które umożliwią wytwarzanie w pełni ekologicznych pasz dla naszych zwierząt. Należy dodać, że samodzielnie produkujemy paszę, by w 100% mieć pewność, iż zwierzęta dostają wszystko to, co w przyrodzie najlepsze – naturalne. Wydzielamy tereny, na których zarówno kury, jak i krowy będą mogły spędzać najpiękniejsze dni w roku. Zgodnie z wymogami produkcji zwierzęcej w systemie ekologicznym obory oraz kurniki będą miały wystarczająco dużą powierzchnię, by zwierzęta mogły czuć się w nich jak w domu – swobodnie i wygodnie. Istotną kwestią jest dla nas dobrostan zwierząt, dlatego też w obrębie całej hodowli staramy się postępować możliwie jak najbardziej etycznie.